Vatteninfo
Området för projektet Vatteninfo som förvaltas av Österbottens vatten och miljö rf är Södra och Mellersta Österbotten samt Österbotten. Målområdet för projektverksamheten är Kelviå å och Ruotsalo i Karleby, Hästbådafjärden i havsområdet utanför Nykarleby, samt de små sjöarna i övre delen av Lappo å, dvs områdena Alavo och Kuortane.
Projektet får statlig finansiering på 60 166,67 € genom NTM-centralen i Södra Österbotten (max 50 % av projektkostnaderna). Andra finansiärer och projektpartners är Österbottens vatten och miljö rf, kommunerna i regionen (Karleby, Kuortane, Alavo, Nykarleby) och fiske- och delägarlag (Sapsalammen kalastusseura ry, Kaarankajärven kalastusseura ry., Ruotsalon kalastusseura, Socklot Samfälligheter rf, Nykarleby Fiskelag/Delägarlag och Töysän Salmenkylän kyläyhdistys ry).
Projekttiden är 17.04.2025 – 15.11.2027.

Målet med projektet är
- Öka kunskapen och medvetenheten om tillståndet för akvatiska ekosystem i målområdena och de faktorer som påverkar dem, med särskild uppmärksamhet på biologiska faktorer som fisk och vattenvegetation, men även vattenkvalitet och sediment. Genom miljöutbildning och skolning sprids insamlad information och inspiration till restaureringar och nya sätt att se på saker och ting. I samband med detta aktiveras aktörer till självständiga praktiska restaureringsåtgärder och rådgivning erbjuds.
- Minska belastningen på målområdenas vattenförekomster genom att påverka belastningen som kommer från avrinningsområdet och den interna belastningen.
- Generera ny kunskap om förändringar i vatten- och strandnaturens biologiska mångfald samt effektivt utnyttja befintliga databaser och metoder för att söka information och lagra den information som generaras av projektet.
Projektet stöder åtgärdsprogrammet för vatten- och havsförvaltning genom att öka kunskapen om sjö-, å- och havsmiljö i Kelviå å, sjöarna i Lappo ås övre delar och i havsviken Hästbådafjärden i Nykarleby. Information behövs för att planera och genomföra olika åtgärder för att minska vattenföroreningar och för att utföra restaurering. Den kan också användas för övervakning. Information sprids genom miljöutbildning och skolning. Samverkan och aktivering av lokala ortsbor är viktigt för att nå vattenskyddsmål.
Projektmaterial:
Projektansökan (29.11.2024)
Bidragsbeslutet (17.4.2025)