Rom av insjööring lades ut i Esse å på talko

Som en del av projektet Esse ås fiskar och pärlor placerades romlådor i fem forsområden i Esse å 18.3.2025 på talko som leddes av Österbottens vatten och miljö rf. Tre liter rom av insjööring (6000 ägg/liter) hade beställts och rommen hämtades från Lukes fiskodlingsanläggning i Laukas kommun 17.3.2025. Romlådor förbereddes på talko och 1 dl rom sattes i varje romlåda som fästes med buntband till en tegelsten som fungerade som tyngd. Romlådorna placerades i mindre sidofåror eller på ställen där vattenflödet inte är för starkt men ändå tillräckligt.

Romlådorna kontrolleras i mitten av maj och igen före mitten av juni för att se om rommen kläckts (lådan är tom) eller om rommen till exempel möglat. Under hösten 2025 är det planerat att utföra elprovfiske på samma platser som romlådorna, detta som en uppföljningsåtgärd. Hörselbenet, alltså otolitens punkt, i rommen från Laukas fiskodlingsanläggning har färgats med ett färgämne för att möjliggöra identifiering av utplanterad fisk i fångsten vid provfiske.

Foton Heli Jutila och Anna Sundelin

oplus_1048610

Rom av insjööring sätts ut i Esse ås forsområden – kom med på talko!

I projektet Esse ås fiskar och pärlor som leds av Österbottens vatten och miljö rf är ett mål att restaurera vandrande fiskarters yngelproduktionsområden och följa upp framgången av utplanteringar i Esse å. En metod för utplantering och uppföljning är utsättning av rom i lådor i forsområden. Detta kommer nu genomföras i Esse å på talko under mars månad.

Rommen är insjööring från Lukes fiskodlingsanläggning i Laukas kommun. Insjööring är en art som är föreskriven i Esse ås ålagda utplanteringar. Rommen från odlingen i Laukas härstammar från Rautalampi-rutten (https://rautalamminreitti.fi/rautalammin-reitti/), rommen har tidigare använts i Esse ås vattenområden.

Rommen placeras i ekolådor gjorda i paff från Fishheart (https://fishheart.com/products). I en låda läggs ca. 1 dl rom (ca. 6000 ägg). Totalt är 2 (ev. 3) liter rom reserverat till utsättning i Esse å, vilket innebär 20 romlådor. Lådorna placeras ut på sju ställen i Esse å, 3 lådor per plats. Romlådorna skall läggas ut före den högsta vårfloden, alltså någon gång mellan mitten av mars till mitten av april beroende på väderförhållandena. Lådorna fästs genom att placeras i metallkorgar och på korgarna placeras stenar som tyngd för att hålla dessa på plats. Ett annat alternativ är att fästa romlådorna med hjälp av buntband och tegelstenar med hål. Romlådornas placering i ån bör markeras ut med en flytande markör eller markör som fästs i botten.

I mitten av maj och juni kontrolleras romlådorna för att se om rommen kläckts (lådan är tom) eller om rommen till exempel möglat. Höga halter av fasta partiklar i vattnet kan orsaka att rommen möglar. Dessa kontroller dokumenteras genom fotografering och rapportering. Under hösten 2025 är det planerat att utföra elprovfiske på samma platser som romlådorna, detta som en uppföljningsåtgärd. För samtliga romutsättningsplatser finns det bakgrundsdata från elprovfiskeundersökningar från hösten 2024 och/eller från tidigare år. Hörselbenet, alltså otolitens punkt, i rommen från Laukas fiskodlingsanläggning har färgats med ett färgämne för att möjliggöra identifiering av utplanterad fisk i fångsten vid provfiske.

Om du är intresserad av att delta i talko kan du anmäla dig till info@pvy.fi för mer information. Österbottens vatten och miljö rf bjuder på kaffe och tilltugg under talkoevenemanget.

Romlåda. Foto Kai Hjulfors.