Esse ås fisk och pärlor

Kärnområdet för projektet Esse ås fiskar och pärlor som förvaltas av Österbottens vatten och miljö rf är Esse å från Larsmo-Öjasjön i uppströmsriktning till Evijärvi. En del av projektet sträcker sig till hela Esse ås tillrinningsområde. Projektet får statlig finansiering på 100 000 € genom NTM-centralen i Egentliga Finland (max 50 % av projektkostnaderna). Andra finansiärer och projektpartners är kommunerna i regionen (Jakobstad, Jakobstads vatten, Larsmo, Pedersöre och Evijärvi), delägarlag, fiskeområdet i norra Österbotten och Järviseutu, Finlands Naturskyddsförbund, Österbottens distrikt och UPM Ab. Genomförandeperioden för projektet är 20.02.2024 – 30.09.2026.

Målet med projektet är
1. samla forskningsinformation om områdets naturvärden, bl.a. från fisk, musslor (t.ex. flodpärlsmussla) och biotoper. Områdets platser för biologisk mångfald i vatten, arter och naturtyper kommer att kartläggas ytterligare. De metoder som används är bl.a. eDNA och livscykelmodellering.

2. att förbättra vattenförekomstens ekologiska tillstånd genom att påverka avrinningsområdets verksamhet inom jord- och skogsbruk och genom att dela information för att minska belastningen och ta bort hinder för stigningen samt att studera vattenförekomstens tillstånd i bäck-, älv- och sjöandelar genom vattenprovtagning och biologisk provtagning.

3. upprätthålla samordning, informationsutbyte och information mellan vattenskydds- och vattenvårdsoperatörer i hela Esse ås vattenområde. Vi försöker få med t.ex. skogs- och fiskeintresserade parter. 

I naturvärdepaketet  utreds nuläget med moderna metoder och medborgare involveras. Modellering av laxens livscykel identifierar älvens yngelproduktionspotential, antalet yngel som lämnar för födovandring och antalet moderfiskar som återvänder till älven, som påverkas av dödligheten i havsområdet. Modelleringen syftar till att få svar på frågan: är det möjligt för laxens naturliga reproduktionscykel att starta om fiskvägar byggs i Esse å och vilka åtgärder kräver detta. Projektet undersöker i första hand forsar där det saknas tidigare information om, det är gammalt eller litet, med elprovfiske. eDNA-undersökningen fokuserar på mångfalden av fiskarter och skaldjur. 

I paketet för att förbättra vattenområdets ekologista tillstånd och vattenkvalitet planeras renoveringar av yngelproduktionsområden och planteringar, särskilt i Esse ås biflöden. Ett fåtal evenemang anordnas för skogsägare och verksamhetsutövare angående bästa vattenskyddsmetoder och hänsyn till fiske i skogsvården. Detta paket innehåller även kompletterande och ytterligare förklaringar för att kringgå dammarna, t.ex. till Torpet, Björkfors och Kattilakoski. Esse ås naturliga fiskeväg främjas genom ett initiativ och en bred grupp (aktörer i hela älvområdet och företrädare för kraftbolag). 

Projektet fick ett finansieringsbeslut den 28 maj 2024, så det är precis igång. En bred arbetsgrupp har samlats och förfrågan om elfiskeupphandlingar för 13 platser i Esse ån och fyra uppströms vattendrag är för närvarande öppen.

Projektmaterial:
Projektansökan (29.11.2023)
Bidragsbeslutet (28.5.2024)