Sandvägsdikets våtmark – planeringsprojekt

Syfte och mål

Syftet med projektet är att ta fram en plan för en vattenrenande anläggning, t.ex. våtmark, sedimentationsbassäng eller tvåstegsdike, till Sandvägsdiket för att minska halten av näringsämnen och fasta partiklar i Sandvägsdiket som mynnar i Hästbådafjärden.

Objektvattendraget Sandvägsdiket mynnar i havsviken Hästbådafjärden, vars ekologiska status är otillfredsställande. Till Hästbådafjärden tillrinner även Socklotdiket, vars ekologiska status är dålig, samt Lappo å, vars status är otillfredsställande. Hästbådafjärden går ihop med Andra sjön och vidare till Nykarlebys yttre skärgård. Ekologiska statusen är måttlig i Andra sjön och god i den yttre skärgården.

Lappo ås avrinningsområde kännetecknas av jordbruksdominerade områden och områden med sura sulfatjordar samt områden med torvproduktion, skogsbruk och pälsnäring. Lappo åmynning är naturskyddsområde, beläget ca. 1 km sydväst om Sandvägsdikets mynning i Hästbådafjärden. Enligt åtgärdsprogrammet för vattenvården i Österbotten för åren 2022–2027 krävs det att halten av näringsämnen och fasta partiklar i vattendragen i Lappo ås avrinningsområde sänks för att uppnå god ekologisk status.

En vattenrenande anläggning, t.ex. våtmark, sedimentationsbassäng eller tvåstegsdike, i Sandvägsdiket skulle minska halten av näringsämnen och fasta partiklar i Sandvägsdiket nedströms anläggningen fram till utloppet samt minska mängderna som släpps ut i Hästbådafjärden. I och med det skulle man främja målen i åtgärdsprogrammen för vattenvården och havsvården genom att förhindra försämring av vattnens status samt förbättra vattnens status i både yt- och havsvatten genom att förbättra vattenkvaliteten i Sandvägsdiket och Hästbådafjärden

I och med framtagande av en design för en naturligt vattenrenande anläggning, som inte kräver kemikalier eller drivmedel för sin funktion, främjas klimathållbarhet genom att hushålla med renare vatten utan inverkan på miljön i området. Våtmark, sedimentationsbassäng eller tvåstegsdike är typer av anläggningar som främjar den naturliga mångfalden av bl.a. växter och insekter genom att erbjuda en mer varierad livsmiljö i jämförelse med konventionella diken.

Ett viktigt mål i projektet är att studera vattenkvaliteten i Sandvägsdiket samt att utföra uppföljning av vattenkvaliteten om en vattenrenande anläggning verkställs i ett senare skede för att dokumentera eventuella förändringar i vattenkvaliteten.

Åtgärder

Vattenkvalitet, flödesmätningar och kartläggning av vatten- och strandvegetation genomförs i Sandvägsdiket vid målområdet för vattenrenande anläggning, dessa undersökningar genomför Österbottens vatten och miljö rf (ÖVM) år 2024 och 2025. Dataunderlaget används vid framtagandet av design för vattenrenande anläggning samt som underlag för bedömning av anläggningens funktionalitet, vid eventuellt verkställande i framtiden.

Österbottens vatten och miljö rf koordinerar planeringsprojektet och planerar anbudsinfordran för framtagande av design över vattenrenande anläggning och väljer verkställande konsult. Sakkunnig konsult tar fram en design för en vattenrenande anläggning; t.ex. våtmark, sedimentationsbassäng eller tvåstegsdike, anpassad för målområdet i projektet. I beställningsarbetet skall det även ingå ett förslag på skötselåtgärder för anläggningen och dess kostnader.

Information om projektet kommer att spridas under projekttiden via ÖVMs nyhetsbrev, på ÖVMs sociala medier (Facebook och YouTube kanal) och hemsida.  Resultaten som produceras i projektet sammanställs i en slutrapport som upprättas av ÖVM. Rapporten publiceras på ÖVMs hemsida på både svenska och finska.

Projekttid och finansiering

Projektet är ett tvåårigt projekt (01.11.2023 – 15.11.2025) som finansieras av; NTM-centralens understöd för vattenvårds- och havsvårdsåtgärder samt vattendragsåtgärder och fiskeriekonomiska åtgärder, Österbottens vatten och miljö rf, fonden för Lappo å och Nykarleby stad.

Understödsbeslut