Information samlas in om fisket i Kelviå å och i glosjöarna i Ruotsalo
Österbottens vatten och miljö rf startar projektet Vatteninfo vars genomförandetid pågår till den 15 november 2027. Hälften av projektets finansiering kommer från NTM-centralen i Södra Österbotten och hälften från ÖVM, kommunerna i projektet (Karleby, Nykarleby, Kuortane och Alavo) samt de fiske- och delägarlag som projektet samarbetar med.
En av projektets åtgärder är kassfiske i Kelviå å med lokala fiskeaktörer. Baserat på tidigare provfisken i Kelviå å är arterna i åns fiskbestånd fåtaliga och endast abborre och gädda har fångats. Dålig vattenkvalitet och periodvis surhet, liksom rensning av flodbädden, har identifierats som orsaker till fiskens dåliga tillstånd. Den aktuella fiskeverksamheten används för att samla in viktig information om älvens fiske.

I rapporteringen till Österbottens vatten och miljö rf noteras:
- typ av fångstredskap och antal redskap
- fiskart
- antal individer
- vikt och längd per fiskindivid
- fiskeplats (vattenområde och kommun)
- väderförhållanden (temperatur, nederbörd och vattennivå)
Ta foton av fångsten om artbestämningen är osäker. Naturligtvis är de användbara på andra sätt också.
I projektet ingår också att lokala aktörer går längs vattenområdets stränder och noterar vandringshinder eller andra observationer relaterade till fiske. Information om fiskets historia samlas också in.
Fisket kommer också att fortsätta i glosjöarna i Ruotsalo, där restaureringsarbetet som inleddes i VETO2-projektet kommer att fortsätta med HELMI-finansiering. Den torra våren har hindrat fiskens stigning längs kusten, men förhoppningen är att fiske med katt ska bedrivas i gloarna och deras bäckar för att kontrollera om fiskbestånden stiger. Talko kommer att fortsätta på gloarna under sensommaren. Vattennivån i Pirttiperä kommer att övervakas med en kontinuerlig mätare av NTM-centralen i Södra Österbotten.
Mer information: Heli Jutila, tel. 0400 924848, heli.jutila[@]pvy.fi
Från 1.1.2025 är fritidsfiskare skyldiga enligt ny lagändring att anmäla fångst av vissa arter till Naturresursinstitutet (Luke).
https://www.luke.fi/sv/nyheterna/fritidsfiskare-maste-anmala-vissa-fangstarter-vid-ingangen-av-2025-anmalningskanaler.
Arterna som det gäller är:
- lax (även insjölax), öring, ål och puckellax i alla vattenområden
- röding i Kuolimo och Saimen samt på andra håll i Vuoksens vattendrag
- harr i insjövatten söder om latituden 65°00´N och i havet.
Rapporteringen sker via Omakala, senast inom 14 dygn från det att fisken fångades. Anmälningsskyldigheten gäller också om fisken släpps tillbaka. Med hjälp av inrapporteringarna samlas viktig information om fiskbeståndens tillstånd.