Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry järjesti elokuussa 2024 talkoot sekä Kokkolan Ruotsalossa että Vetelissä sijaitsevan Perhonjoen Karjalankoskella:
Kokkolan kluuvien kalastokunnostus innosti talkoolaisia
Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n vetämän VETO2-hankkeen tiimoilta kunnostettiin Kokkolan Ruotsalon kluuvijärviä ja niiden välisiä uomia maanantaina 19.8.2024 ja tiistaina 20.8.2024. Talkoolaiset kokoontuivat kumpanakin päivänä Ruotsalon koululle ja sieltä jatkettiin päivän talkookohteeseen.
Talkoot innostivat paikalle kaikkiaan 14 henkilöä. Talkoita veti Leif Kaarto Österbottens Fiskarförbundista ja talkooeväät tarjosi Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry.
Innokkaat talkoolaiset saivat kunnostettua Hautaperän kluuvilammen uoman, jossa kalan nousua oli haitannut liian pieni ja korkealla oleva, tarpeeton rumpu. Se kaivettiin innostuneella joukolla maan alta ja uoma muotoiltiin luonnonmukaiseksi. Noroon kaivettiin hieman syvyyttä, mutta uoman mutkittelu ja pienimuotoinen luonne säilytettiin. Kala pystyy keväällä nousemaan varsin kapoistakin uomaa.
Hautaperältä jatkettiin Koiraperän kluuvilampien väliselle uomalle, joka oli liettynyt ja muuttunut kalalle kulkukelvottomaksi. Uomaa kaivettiin mutkittelevaksi ja kiviä aseteltiin katkomaan virtaa. Selkeä kivipato, joka toimi kalojen nousuesteenä poistettiin.
Ennen talkoita on tehty paljon töitä alueiden maanomistajien suostumuksen saamiseksi. Talkoista järjestettiin myös tiedotustilaisuus Ruotsalon koululla heinäkuussa. Tilaisuudessa kerrottiin VETO2-hankkeesta ja talkoiden toteutuksesta.
Suomessa on paljon noroja ja puroja, joissa kalan nousua estävät erilaiset tahalliset tai vahingossa luodut patorakenteet. Tierumpujen asettamisessa tulisi aina huomioida myös vesieliöt kuten kalat.
Karjalankoskea kunnostettiin Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n talkoissa
Vetelissä sijaitsevan Perhonjoen Karjalankosken kahta uomaa kunnostettiin keskiviikkona 28.8.2024 VETO2-hankkeen talkoissa. Paikalle oli saapunut kymmenen ahkeraa toimijaa. Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n Heli Jutila kertoi alueelle hankkeessa teetetystä kunnostussuunnitelmasta, josta ELY oli antanut lausuntonsa. Vetelin kunnalta ja alueen osakaskunnalta oli hankittu lupa toimiin. Pysäköintialueella odotti 13 m2:n eri kokoisesta raekoosta koostuva sora.
Tilaisuuden aluksi nähtiin Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n Sami Ojalan ja KVVY Tutkimus Oy:n Eetu Savilahden toimesta sähkökoekalastusta myllyuomassa. Saaliiksi saatiin suuri määrä kaloja, arvokkaimpana yksi taimen, 28 kivisimppua ja 11 kivennuoliaista sekä koko joukko salakoita (36) ja särkiä (9). Karjalankoski tiedetään hyväksi taimenjoeksi.
Uoman kunnostuksessa soraa jaettiin seitsemään paikkaan myllyuomassa ja pariin paikkaan Myllysaaren ja Kilosaaren välisessä uomassa. Maataloustraktorin etukuormaajalla ja Avanti-siirtokoneella saatiin siirretty soraa nopeasti rantaan ja talkoolaiset lapioivat sen siitä joko suoraan tai ämpäriketjun avustuksella virtaan tarkkaan katsotussa paikassa. Lisäksi isoja kiviä tai puun runkoja pyöriteltiin paikoin ohjaamaan virtaa. Pienet uomat toimivat kalojen lastenkammareina ja siksi niissä on hyvä olla paikoin matalampia sorastettuja paikkoja. Veden olleessa uomassa alhaalla kunnostus sujui hyvin KVVY Tutkimus Oy:n ohjeistaessa työtä. Lopussa virrassa havaittiin vähän suurempikin taimen.
Ahkerat talkoolaiset saivat nauttia PVY:n tekemistä eväistä ja vesistöihin ja kaloihin liittyvistä keskusteluista. Alueella piipahti Pro Perhonjoki ry:n edustaja Perhonjokilaakson lehden päätoimittaja kuvaajineen ja muutama muukin henkilö ja toimittajakin saapui kuvaamaan.