Vesiruttohavainnointi ja poistotoimet

Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n vetämässä Vesiviesti-hankkeessa selvitetään vieraslaji kanadanvesiruton (Elodea canadensis) levinneisyyttä Pohjanmaan ja Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rajatuilla alueilla ensin tutustuen kirjallisuuteen, laji.fi-tietokantaan perehtyen ja tekemällä kysely Lapuanjoen latvajärviin kohdistuen.

Salmenkylän Pitkäjärvellä järjestetään infotilaisuus 26.6.2025 klo 9:30 ja sen jälkeen jalkaudutaan tarkistamaan lajin esiintymiä sekä tarvittaessa poistamaan sitä. Vesikiikaria ja haraa käytetään havainnoinnin apuna. Vesiruttohavainnoinnin yhteydessä tehdään näkösyvyys- ja sinilevähavainnointia sekä kerätään tietoa järvien muustakin vesikasvillisuudesta.

Heli Jutila ja Jukka Kotola tekevät harauksia rannalta ja/tai veneestä. Talkooseen tarvitaan veneitä ja soutajia. Infotilaisuuteen ja talkooseen osallistuvilta toivotaan sään mukaista pukeutumista (sadevarustus, hattu ja aurinkovoide), veneen mukaan ottamista, jos mahdollista sekä saavia veneessä, johon voi laittaa mahdollisia vesiruttoja. Jutilalla on pusseja, joihin voi kerätä vesiruttonäytteitä tunnistuksen vuoksi. Pusseihin tulee kirjata tarkkaan aika, paikka (sis. koordinaatit) ja kerääjän nimi. Jutila ja Kotola varmistavat vesiruton tunnistuksen. Talkoolaisten kannattaa myös varautua ottaa valokuvia vesirutoista ja niitä voi lähettää esim. WhatUpin kautta Jutilalle.

Yhdistys voi tehdä talkoita vieraslajien havainnoinnissa ja myös näkösyvyys- ja sinilevähavainnoinnissa. Jos vesiruttoa tavataan, toteutetaan poisto talkoilla.

Alustavat vesiruttoharauspisteet Salmenkylän Pitkäjärvellä. Pisteitä voi muuttaa maastossa tarpeen mukaan. Pisteet 4 ja 5 on kahteen kertaan, mutta tarkoitus on valita pohjoisempi piste.

On mahdollista, että vesiruttoa ei löydy lainkaan tai vain vähän, joka tapauksessa nekin versot, jotka esiin saadaan, on hyvä nostaa kuivumaan ja viedä sen jälkeen kompostiin. On hyvä myös ottaa juotavaa ja eväitä mukaan. On mahdollista osallistua myös vain alussa pidettävään infotilaisuuteen (max 30 min). Soutelujen ja harausten arvioidaan vievän 2-3 h.

Tervetuloa!

Heli Jutila
FT, MBA, toiminnanjohtaja; verksamhetsledare
0400 92 4848
Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry.; Österbottens vatten och miljö rf
heli.jutila@pvy.fi

Kanadanvesirutto – Elodea canadensis

Kanadanvesirutto on haarova, kahdenkin metrin pituiseksi yltäviä kasvustoja tekevä tummanvihreä kasvi (Kuva 1). Suurin osa kasvista pysyttelee upoksissa, ainoastaan kukat nousevat veden pinnalle. Kanadanvesirutto suosii erityisesti reheviä ja emäksisiä järviä, mutta sitä voi löytyä myös vähäsuolaisesta murtovedestä, isoista ojista tai hitaasti virtaavista joista.

Kanadanvesirutto on määritelty Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi. Sen laajat kasvustot vievät elintilaa ja ravintoa muilta lajeilta. Kasvin elinkierto johtaa muutoksiin veden ravinnekierrossa sekä vedenlaadussa aiheuttaen mm. pH-vaihteluja. Nämä voivat edelleen vaikuttaa esimerkiksi kalojen elinoloihin. Suuret kasvustot vaikeuttavat myös vesistöjen virkistyskäyttöä ja voivat täten alentaa esimerkiksi rantakiinteistöjen arvoa.

Kuva 1. Kanadanvesiruttoa Lammin vesistöissä. Kuva Heli Jutila.

Kanadanvesirutto leviää helposti pienistäkin kasvin osista, jotka voivat levitä uusille alueille muun muassa vedenliikkeiden, veneiden, kalastusvälineiden tai lintujen mukana. Kasvin torjunta on hyvin haastavaa. Torjunnassa tärkeintä on pyrkiä estämään kasvin leviäminen uusille alueille. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää esimerkiksi veneiden ja muun välineistön puhtauteen. Kunnostustoimien, kuten niittojen yhteydessä tulisi kanadanvesiruttohavainnoista ilmoittaa vieraslajiportaaliin.

Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n Vesiviesti -hankkeessa kartoitetaan kanadanvesiruton esiintymistä etenkin Lapuanjoen yläjuoksulla. Havaintoja otetaan kuitenkin vastaan myös muualta Lapuanjoen, Ähtävänjoen ja Kälviänjoen vesistöalueilta. Aikaisemmin ilmoitettuja havaintoja hankealueella on Lapuanjoen latvavesillä Alavuden alueella mm. Ponnenjärvessä (Kuva 2). Ähtävänjoen uomaverkostossa havainnot keskittyvät Evijärven, Lappajärven ja niitä yhdistävien vesistöjen alueille (Kuva 3b). Lisäksi havaintoja on tehty Pietarsaaren ja Luodon saaristojen rannikkovesissä (Kuva 3b). Kälviänjoen uomaverkoston alueella havaintoja ei ole vielä rekisteröity laji.fi -tietokantaan.

Lisätietoja: Heli Jutila, puh. 0400 924848, heli.jutila[@]pvy.fi

 

Kuva 2. Lapuanjoen uomaverkoston (punaisella) alueella kanadanvesiruttohavaintoja on tehty Alavudella
Kuva 3a. Pietarsaaren ja Luodon rannikkoalueilla on havaintoja kanadanvesirutosta.
Kuva 3b. Ähtävänjoen uomaverkostossa (sinisellä) kanadanruttohavaintoja on tehty etenkin Evijärven ja Lappajärven alueella.