Vesiviesti -hanke

Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n hallinnoiman Vesiviesti -hankkeen alueena on Etelä- ja Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa. Hanketoimintojen kohdealueena on Kokkolan Kälviänjoki ja Ruotsalo ja Uudenkaarlepyyn edustan merialue, Hästbådafjärden, sekä Lapuanjoen yläjuoksun eli Alavuden ja Kuortaneen alueen pienet järvet.

Hanke saa valtion rahoitusta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta 60 166,67 € (max 50 % hankkeen kustannuksista). Hankepartnereita eli hankkeen muita rahoittajia ovat seudun kunnat (Kokkola, Kuortane, Alavus, Uusikaarlepyy), kalastuskunnat (Sapsalammen kalastusseura ry, Kaarankajärven kalastusseura ry., Ruotsalon kalastusseura, Socklot Samfälligheter rf, Nykarleby Fiskelag/Delägarlag) ja kyläyhdistykset (Töysän Salmenkylän kyläyhdistys ry).

Hankkeen toteutusaika on 17.4.2025-15.11.2027.

Hankkeen tavoitteena on

  1. Lisätä tietoa ja tietoisuutta kohdealueiden vesiekosysteemien tilasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä huomioiden varsinkin biologisia tekijöitä kuten kalasto ja vesikasvillisuus, mutta myös veden laatu ja sedimentit. Ympäristövalistuksella ja -kasvatuksella välitetään kerättyä tietoa ja innostetaan kunnostuksiin ja uudenlaiseen asioiden tarkasteluun. Tähän liittyen aktivoidaan toimijoita omaehtoisiin käytännön kunnostuksiin sekä tarjotaan neuvontaa.
  2. Vähentää kohdealueen vesistöjen kuormitusta vaikuttamalla valuma-alueelta tulevaan ja sisäiseen kuormitukseen.
  3. Tuottaa uutta tietoa muuttuvasta vesi- ja rantaluonnon monimuotoisuudesta sekä hyödyntää tehokkaasti olemassa olevia tietokantoja ja menetelmiä tietojen etsimisessä ja hankkeen tuottaman tiedon tallennuksessa.

Hanke tukee vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelmaa lisäämällä tietoa järvi-, joki- ja meriympäristöistä Kälviänjoesta, Lapuanjoen yläjuoksun järvistä ja Uudenkaarlepyyn Hästbådafjärdenin merenlahdesta. Tietoa tarvitaan erilaisten vesistökuormitusta vähentävien toimien ja kunnostuksen suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Sitä voidaan käyttää myös seurantaan. Tietoa jaetaan ympäristökasvatuksen ja tiedotuksen keinoin. Yhteistyö ja asukkaiden aktivoiminen on tärkeää vesiensuojelun tavoitteiden saavuttamiseksi.