Sandvägsdiketin kosteikko – suunnitteluhanke

Tarkoitus ja tavoitteet

Projektin tarkoitus on laatia suunnitelma vesienkäsittelyrakenteelle, kuten kosteikolle, laskeutusaltaalle tai kaksitasouomalle, Sandvägsdikettiin. Tavoitteena on vähentää ravinteiden ja kiintoaineiden pitoisuuksia Sandvägsdiketissä, joka laskee Hästbådafjärdeniin.

Kohdevesistö Sandvägsdiket laskee Hästbådafjärdenin merenlahteen, jonka ekologinen tila on välttävä. Hästbådafjärdeniin laskee myös Socklotdiket, jonka ekologinen tila on huono sekä Lapuanjoki, jonka tila on myös välttävä. Hästbådafjärden yhtyy Toisveteen ja jatkuu edelleen Uudenkaarlepyyn saaristoon. Ekologinen tila on kohtalainen Toisvedellä, mutta hyvä ulompana saaristossa.

Lapuanjoen valuma-alue koostuu maatalousvaltaisista alueista ja happamista sulfaattimaista sekä alueista, joilla harjoitetaan turvetuotantoa, metsätaloutta ja turkistarhausta. Lapuanjoen suisto on luonnonsuojelualue, joka sijaitsee n. 1 km lounaaseen Sandvägsdiketin suulta Hästbådafjärdenissä. Pohjanmaan vesiensuojelun vuosien 2022–2027 toimenpideohjelman mukaan Lapuanjoen valuma-alueen vesistöjen ravinne- ja kiintoainepitoisuutta tulee vähentää hyvän ekologisen tilan saavuttamiseksi.

Sandsvägsdiketissä sijaitsevan vesienkäsittelyrakenteen, esim. kosteikon, laskeutusaltaan tai kaksitasouoman, avulla voitaisiin vähentää ravinne- ja kiintoainepitoisuuksia Sandvägsdiketin alajuoksulla sen laskuojaan saakka sekä pienentää Hästbådafjärdeniin päätyviä määriä. Tällä edistettäisiin vesiensuojelun ja merensuojelun toimenpideohjelmien tavoitteita estämällä vesien tilan huononemista ja parantamalla vesien tilaa. Edistämällä vedenlaatua Sandvägsdiketissä ja Hästbådafjärdenissä voidaan parantaa sekä pinta- että merivesien tilaa.

Suunnittelemalla luonnollista vesienkäsittelyrakennetta, joka ei vaadi toimintaansa kemikaaleja tai polttoainetta, voidaan edistää ilmastokestävyyttä käyttämällä puhtaampaa vettä vaikuttamatta alueen ympäristöön. Kosteikko, laskeutusallas ja kaksitasouoma ovat sellaisia rakennetyyppejä, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla muun muassa kasveille ja hyönteisille monipuolisemman elinympäristön kuin perinteiset ojat.

Tärkeä tavoite hankkeessa on tutkia Sandvägsdiketin veden laatua sekä toteuttaa veden laadun jatkuvaa seurantaa, jos vesienkäsittelyrakenne toteutetaan, jotta voidaan dokumentoida veden laadussa tapahtuvat muutokset.

Toimenpiteet

Vedenlaadun mittauksia, virtausmittauksia sekä veden ja rantakasvillisuuden kartoituksia tehdään Sandvägsdiketillä vesienkäsittelyrakenteen kohdealueella. Nämä mittaukset toteuttaa Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry (PVY) vuosina 2024 ja 2025. Mikäli vesienkäsittelyrakenteen toteuttaminen on mahdollista, sen suunnittelussa, kehittämisessä sekä toimivuuden arvioinnissa käytetään perustana tietokantoja.

Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry koordinoi suunnitteluprojektia sekä suunnittelee tarjouskilpailun vesienkäsittelyrakenteen suunnittelun kehittämiseksi ja valitsee toimeenpanevan konsultin. Asiantuntijakonsultti tekee suunnitelman vesienkäsittelyrakenteelle, esim. kosteikolle, laskeutusaltaalle tai kaksitasouomalle, joka on mukautettu hankkeen kohdealueelle. Tilaustyön tulee sisältää myös ehdotus rakenteen kunnossapitotoimenpiteistä ja sen kustannuksista.

Hankkeesta tiedotetaan projektin aikana PVY:n uutiskirjeen kautta, PVY:n sosiaalisessa mediassa (Facebook ja YouTube-kanava) sekä verkkosivuilla. Hankkeessa saadut tulokset kootaan PVY:n laatimaan loppuraporttiin, joka julkaistaan PVY:n verkkosivuilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

Hankeaika ja rahoitus

Hanke on kaksivuotinen (01.11.2023-15.11.2025) projekti, jonka rahoittaa ELY-keskuksen tuki vesi- ja valtamerien suojelutoimenpiteisiin sekä vesistötoimenpiteisiin ja kalataloustoimenpiteisiin, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry, Lapuanjokirahasto ja Uusikaarlepyyn kaupunki.

Hankepäätös