Virtavesikaloja Ähtävänjoessa ja yläpuolisella valuma-alueella

Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n vetämässä Ähtävänjoen kalat ja helmet -hankkeessa sähkökoekalastettiin Ähtävänjoessa ja yläpuolisella valuma-alueella. Sähkökoekalastuksiin liittyvä tarjouspyyntö lähetettiin kymmenelle taholle 17.6.2024. Koekalastukset toteuttamaan valittiin 15.7.2024 Eurofins Ahma Oy kokonaishintaan 12 750 €.

Ähtävänjoessa koekalastuskohteita on yhteensä 13 ja yläpuolisessa vesistössä 4 (Välijoessa, Poikkijoessa ja Savonjoessa). Kohteet pyrittiin sijoittamaan paikkoihin, joista ei ole aiempaa koekalastustietoa tai sitä on vähän. Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry on saanut käyttöönsä kalastusten alustavat tulokset, joita on esitelty hankkeen ohjausryhmässä, jossa on edustettuna Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (Varsinais-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa), laajalti seudun kuntien, kalastuskuntien ja kalatalousalueiden, muiden järjestöjen sekä yritysten edustajia.

Ähtävänjoki, Bärklarsforsen 14.7.2019 (Kuva Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry)

Kalastukset toteutettiin 13.8.2024 ja 10.9.2024. Kohteista saatiin kaikkiaan kymmentä eri kalalajia. Tavallisimpia olivat ahven (14 paikkaa) ja kivisimppu (13 paikkaa), joista kivisimppu on kivikkopohjilla viihtyvä ja hapekasta vettä suosiva virtavesikala. Myös särki oli yleinen (12 paikkaa). Särkikaloista saatiin myös salakkaa ja säyneä (kaksi paikkaa kummallakin). Kiiski tavattiin yhdessä paikassa.

 

 

Vaelluskaloihin luettava taimen tavattiin neljässä paikassa ja matalilla kivikkopohjilla viihtyvä kivennuoliainen kahdessa paikassa. Ähtävänjoella (Bärklarsforsen, Esaforsen) esiintyvät taimenet tulkittiin istutuskannaksi. Poikkijoen Ryytimaalta ja Savonjoen Kaappikalliolta saadut taimenet sen sijaan lienevät luontaisesti lisääntyneitä. Näistä kahdesta kohteesta saatiin myös virtavesien luonnehtijaa, kivennuoliaista. Madetta esiintyi neljässä kohteessa ja haukea kahdessa. Sähkökoekalastukset pyritään sijoittamaan koski- ja nivapaikkoihin, joten eniten tavataan näissä ympäristöissä tavattavia kalalajeja.

Taimen (Kuva Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry)

Seuraavissa on lueteltu kalastuskohteet ja niiltä saadut (osin havaitut) kalalajit.

Ähtävänjoki:

  • Bärklarsforsen: kivisimppu, taimen, särki, ahven, kiiski
  • Byforsen-Punsar: kivisimppu, särki, ahven, salakka, made
  • Fors-Gersforsen: kivisimppu, särki, ahven, säyne
  • Kungforsen: kivisimppu, ahven, särki
  • Storbergforsen: särki
  • Smedasforsen: särki, ahven, kivisimppu
  • Esaforsen: ahven, kivisimppu, hauki, taimen (pakeni)
  • Lillhasa: kivisimppu, särki, ahven
  • Storhasa: särki, kivisimppu, ahven
  • Jöysikoskiforsen: särki, kivisimppu, ahven, made
  • Sävistråkan: ahven, kivisimppu, särki
  • Lappstråkan: ahven, kivisimppu, särki, made
  • Anttikoski: ahven

Välijoki, Kalettoman kalatie: ahven, made, kiiski, särki (paenneet)
Poikkijoki, Ryytimaa: taimen, kivennuoliainen, kivisimppu, hauki
Poikkijoki, Hiekkapuron räme: ei saalista
Savonjoki, Kaappikallio: kivennuoliainen, kivisimppu, taimen, ahven

Kaikista Ähtävänjoen koskista on nyt koekalastustietoa, sillä sitä on tuotettu muista kohteista myös velvoitetarkkailussa ja VETO-hankkeessa vuonna 2022.

Poikkijoki, Ryytimaa 13.8.2024 (Kuva Timo Piepponen Eurofins Ahma Oy)
You are currently viewing Virtavesikaloja Ähtävänjoessa ja yläpuolisella valuma-alueella